Flammkuchen met appel en noten

Ingrediënten voor 4 personen:

  • 250 g tarwe- of speltbloem
  • 150 g crème fraîche
  • 150 g hüttenkäse
  • 2 friszure appels
  • 1-2 uien
  • 30 g walnoten of hazelnoten
  • 15 g gist
  • 1 el suiker
  • 2 el olijfolie
  • 2 takjes verse tijm, gerist
  • zout en versgemalen zwarte peper
  • 200 ml warm water

Bereiding:

  1. Zeef voor het gistdeeg de bloem boven een kom en duw er een kuiltje in. Los de gist op in een beetje warm water en giet het mengsel in het kuiltje. Dek de kom af met een doek en laat 10 minuten staan. Kneed het geheel vervolgens met behulp van een mixer met kneedhaak. Werk dan beetje bij beetje het warme water, de olijfolie en een halve theelepel zout door het deeg. Leg het geknede deeg in een kom, met een vochtige theedoek eroverheen, en laat het net zo lang rusten tot het is verdubbeld in volume. (Bij kamertemperatuur duurt dat ongeveer een half uur).
  2. Verwarm de oven voor op 220° C (boven- en onderwarmte).
  3. Snijd de uien in parten. Hak de noten grof. Boor het klokhuis uit de appels en snijd de appels in parten (hoe dikker de parten, hoe sappiger de Flammkuchen wordt). Bestrooi de appelparten met suiker.
  4. Verdeel het deeg in twee helften. Rol beide helften uit op een met bakpapier beklede bakplaat.
  5. Verdeel de crème fraîche gelijkmatig over de Flammkuchen en beleg met de appelschijven en uienparten. Verdeel er vervolgens de hüttenkäse over en bestrooi met de gehakte noten. Breng op smaak met zout en peper.
  6. Bak de Flammkuchen 12-15 minuten op het onderste rooster. Bestrooi ze voor het opdienen met de verse tijm.

Wijnsuggestie:

Heerlijk met een licht zoete Riesling.

Bronvermelding: Deutsches Weininstitut
  Recept downloaden

Weingut Karthäuserhof Mosel Bruno Schiefer Riesling Kabinett Feinherb 2023

Expressieve witte wijn met tonen van limoen, ananas en witte bloemen. Verleidelijk, levendig fris en verfijnd in smaak. Puur drinkgenot met bescheiden alcohol en subtiel zoetje in de finale. Ideaal om te drinken als aperitief en culinair multi-inzetbaar: van sushi en paté tot pittige, Aziatische gerechten.

90
James Suckling
2022
JamesSuckling.com: 90 punten

A very bright and refreshing Mosel Kabinett that’s light-bodied and barely off-dry. The zesty and vibrant finish carries a hint of tannin well and pulls you back for more of this spring-like wine.
15,5
Perswijn
2021
Perswijn: 15,5 punten

Lekker fruit, rode appel, perzik, kruisbes, heerlijk zoetzuur, goede lengte, heel aantrekkelijk
Even geduld a.u.b.